Home

5 Oct 2015

Resepi Ketam Masak Kari Telur yang mudah

Bahan-bahan (makan 2 ke 3 orang)

*Ketam 4 ekor (dibelah 2)
Serbuk kari yang dicampur dengan air (5 ke 6 sudu makan) *ikut citarasa masing-masing
*Bawang putih (4 ke 5 biji)
*Bawang merah (6 ke 7 ulas)
Kayu manis (1 batang dipatah 2)
Bunga cengkih (4 kuntum)
Buah pelaga (4 biji)
*Serai (2 batang)
Telur (2 biji)
Asam keping (2 keping) *ikut citarasa masing-masing
Garam
Ajinomoto


Cara-cara memasak

1.  Tumbuk bahan yang bertanda *.
2.  Tumis bersama dengan kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
3.  Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Tunggu sehingga minyak kari keluar                (membuih) *Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
4.  Masukkan ketam dan gaul sekata. Tunggu seketika.
5.  Tambahkan air untuk memudahkan ketam masak. *sukatan air jangan terlalu banyak
6.  Letak garam, ajinomoto dan asam keping.
7.  Tunggu kering sedikit.
8.  Letak telur dan gaul.

Siap!!



Cuba lah...sedap dan mudah..


No comments:

Post a Comment

Disclaimer
All content provided on this "ratukayangan88@gmail.com or http://bellaqueenie08.blogspot.my/" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of "http://bellaqueenie08.blogspot.my/" will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
http://bellaqueenie08.blogspot.my/This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.